Kotlety krabowe z ryżem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1744
Kotlety krabowe z ryżem i szpinakiem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka maki pszennej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety krabowe:
  • 400 g paluszków krabowych surimi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka maki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, wsypać curry i zagotować. Po zagotowaniu odlać 3 łyżki wrzącego wywaru, wymieszać go z mąką i dodać do gotowanych składników. Dodać do tego szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do ugotowanego wcześniej ryżu.

Przygotować kotlety krabowe: paluszki krabowe obrać ze skóry i zmielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez prasę i dodać do zmielonych paluszków krabowych. Wsypać do tego suszoną kolendrę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je w mące kukurydzianej. Kotlety przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów