Łosoś z kapustą pekińską i sałatką kukurydzianą

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 716
Łosoś z kapustą pekińską i sałatką kukurydzianą
Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek i natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Łososia wędzonego pokroić na porcje, wyłożyć na talerz, posypać go pokrojonym szczypiorkiem i natką zielonej pietruszki. Kapustę pekińską pokroić na kawałki, oprószyć ją szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu wraz z majonezem.

Przygotować sałatkę kukurydzianą: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do kukurydzy w misce. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Dodać do tego także pokrojony szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

0 komenatrzy