Ryż z cieciorką, kurkumą i chili

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 2 żółte papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, wsypać do niego kurkumę, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojona paprykę chili, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać odparowany wcześniej ryż i osączoną z zalewy cieciorkę. Całość posypać suszonym szafranem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy