Fabada

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1692
Fabada
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 ml wody
  • 200 g fasoli Jaś
  • 4 łyżki masła
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolą zalać 400 ml lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wodę z gotowanej fasoli przelać do rondla. Odcedzoną fasolę przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i przełożyć na talerz. Kiełbasę śląską pokroić w kostkę, przełożyć ją do kolejnego rondla, oprószyć ją suszoną kolendrą i zrumienić na pozostałym maśle. Do zrumienionej kiełbasy wlać wodę z gotowanej wcześniej fasoli, bulion warzywny i dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do smażonej fasoli na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów