Kotlety ryżowo-fasolowe ze szpinakiem i sosem kurkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1572
Kotlety ryżowo-fasolowe ze szpinakiem i sosem kurkowym
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 gałązki zielonego groszku do dekoracji
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 200 b białej fasoli w zalewie
  • 6 krakersów solonych
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sos kurkowy:
  • 10 świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kurki umyć i osączyć z wody. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki.

Przygotować kotlety: fasolę osączyć z zalewy i ubić w misce tłuczkiem na jednolitą masę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do go rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu połączyć go z ubitą fasolą w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego kotlety. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i obtoczyć w nich uformowane wcześniej kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Przygotować sos kurkowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Śmietanę zmieszać z mąką oraz bulionem warzywnym w kubku i przelać do smażonych składników. Dodać do tego szpinak, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować gałązkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów