Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 891
Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa
fot. hlkljgk / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera Gouda
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią pokrojone wcześniej warzywa. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i nałożyć listki świeżej bazylii. Wszystko posypać tartym serem Gouda i parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komenatrzy

Podobne przepisy