Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

    Dodane przez: iwona

    hlkljgk / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 20 g tartego sera Gouda
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią pokrojone wcześniej warzywa. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i nałożyć listki świeżej bazylii. Wszystko posypać tartym serem Gouda i parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy