Ziemniaki z pieczarkami, marchewka i oregano

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Cztery ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na talerz. Na pokrojone ziemniaki wyłożyć osączone z marynaty pieczarki. Dwa ziemniaki oraz marchewkę obrać ze skóry i razem zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę, suszone oregano, szczyptę soli oraz pieprzu białego, wymieszać i przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, nabić na małe wykałaczki i połączyć ze składnikami na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy