Kotlety jagnięce z marchewką i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1770
Kotlety jagnięce z marchewką i ciecierzycą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 4 rzodkiewki z liśćmi do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Rzodkiewki z liśćmi wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na liście rzodkiewki. Mięso mielone przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy, utłuc tłuczkiem na drobną miazgę i dodać do mielonego mięsa w misce. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do mięsa z ciecierzycą. Czosnek o brać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Wbić do nich jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wyrobić ręcznie. Następnie uformować z tego małe kotlety i smażyć na na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim i posypać mieloną papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów