Racuchy z truskawkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3467
Racuchy z truskawkami
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru i rodzynek
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki brandy
  • 25 dag truskawek
  • cukier puder
  • olej
  • łyżeczka skórki z pomarańczy

Opis przygotowania:

Roztopione masło, połowę cukru, rodzynki i skórkę z pomarańczy wymieszać ze szklanką wody. Ucierając dodać mąkę oraz roztrzepane jajka. Odstawić. Resztę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki wody, dodać umyte, odszypułkowane truskawki i dusić przez 5 minut. Ostudzić i zmiksować z brandy. Na głębokim oleju usmażyć racuszki z ciasta, osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem. Polać sosem.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy