Sałatka z roszponką i boczkiem

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • pęczek roszponki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Roszponkę umyć, oderwać twarde szypułki, osuszyć na sicie. Boczek pokroić w niewielkie paseczki i usmażyć na patelni bez tłuszczu. Suche pieczarki przetrzeć na papierowym ręczniku (nie myć). Odciąć ogonki, kapelusze przekroić na pół, usmażyć na oleju z pestek winogron. Podlać winem, przykryć pokrywką, odczekać minutę i odkryć. Ocet wymieszać z olejem słonecznikowym, przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie ułożyć pieczarki, polać tłuszczem, posypać boczkiem i polać sosem.

0 komentarzy

Podobne przepisy