Sałatka z roszponką i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3193

Składniki:

  • pęczek roszponki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Roszponkę umyć, oderwać twarde szypułki, osuszyć na sicie. Boczek pokroić w niewielkie paseczki i usmażyć na patelni bez tłuszczu. Suche pieczarki przetrzeć na papierowym ręczniku (nie myć). Odciąć ogonki, kapelusze przekroić na pół, usmażyć na oleju z pestek winogron. Podlać winem, przykryć pokrywką, odczekać minutę i odkryć. Ocet wymieszać z olejem słonecznikowym, przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie ułożyć pieczarki, polać tłuszczem, posypać boczkiem i polać sosem.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy