Tofu marynowane z makaronem i bobem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1110
Tofu marynowane z makaronem i bobem
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu soba
  • 30 g bobu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pęczek szczypiorku
  • Marynata:
  • 30 g tofu
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Przygotować marynatę: tofu pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść łyżką na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Do rozgniecionego czosnku wlać olej sezamowy, miód lipowy, mirin i razem wymieszać. Następnie dodać pokrojone w tofu, wymieszać i całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, tofu osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Makaron soba przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą na sicie, ponownie odcedzić z nadmiaru wody i przełożyć go do miski. Następnie zalać go winem ryżowym, olejem sezamowym i olejem rzepakowym, wymieszać i dodać do smażonego tofu na talerzu wraz z ugotowanym wcześniej bobem. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.

3 komentarze

Mogę po prostu uzyć tofu marynowanego, np. polsoja czy lepiej naturalne?

Naturalne lepsze

ok. dzięki, zrobiłam z naturalnym i wyszło fajnie. zamierzam również poeksperymentować z innymi rodzajami tofu. Dam znać jak wyszło :)

Podobne przepisy