Beza Pavlova z nektaryną

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 780
Beza Pavlova z nektaryną
joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 nektaryny
  • Beza:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

Opis przygotowania:

Nektaryny umyć, osaczyć z wody, pozbawić pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone nektaryny przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je przyrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować bezę: blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C, aby się nagrzała. Następnie białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę w jednej misce. W drugiej misce zmieszać śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, mąką kukurydzianą i również ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany ze śmietany dodać stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas miksując. Następnie nałożyć łyżką na rozgrzaną blachę do pieczenia z piekarnika i ugnieść wierzch łyżką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury i piec przez 65 -70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko go uchylić i całość przestudzić w piekarniku. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować przygotowanymi wcześniej nektarynami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy