Dynia pieczona z grzankami i fondue

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Dynia pieczona z grzankami i fondue

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

  • Dynia pieczona z grzankami i fondue

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1 mała dynia (czerwona)
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Fondue:
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g tartego sera Ementaler
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Dynię umyć, osączyć z wody, przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środek. Bagietkę pokroić w cienkie kromki i przełożyć ją do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wysmarowanego oliwą z oliwek. Na pokrojoną bagietkę wyłożyć wydrążoną wcześniej dynię.

Przygotować fondue: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino wytrawne, wsypać tarty ser i mąkę. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż dynia zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy