Kawa mrożona z miętą i bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1682
Kawa mrożona z miętą i bitą śmietaną
fot. Spider.Dog / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml zimnego mleka 2%
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
  • 2 łyżeczki likieru miętowego
  • 2 łyżki kruszonego lodu
  • 1 łyżka całych ziaren kawy do dekoracji
  • 1 łyżeczka tartej czekolady
  • 0,5 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Do miksera wrzucić kruszony lód, zasypać go kawą rozpuszczalną, zalać likierem miętowym, mlekiem, całość zmiksować i przelać do szklanki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Wszystko posypać tartą czekoladą, przełożyć na tackę i udekorować całymi ziarnami kawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów