Kurczak w chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1571
Kurczak w chili
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonych, czerwonych papryczek chili
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • Marynata:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno.

Przygotować marynatę: do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek i wino ryżowe. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Wsypać do tego cukier brązowy oraz pieprz syczuański i dokładnie wymieszać.

Do wymieszanych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i oprószyć bułką tartą. Oprószone mięso włożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili, orzeszki ziemne i sezam. Wszystko wymieszać, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 2 minuty i przełożyć na talerz.

Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów