Mantou z sałatką z tuńczyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1448
Mantou z sałatką z tuńczyka
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • Mantou:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sałatka z tuńczyka:
  • 200 g wędzonego tuńczyka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Przygotować mantou: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać do tego biały ser twarogowy, białko jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Następnie zwinąć w jeden, długi rulon i pociąć go na równe kawałki o długości 3 cm, które następnie przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody na średnim ogniu, należy gotować przez 10 minut, po czym wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę.

Przygotować sałatkę z tuńczyka: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, przestudzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Tuńczyka pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kiszone obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do całości. Całość oprószyć szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, dodać do tego majonez, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów