Pierogi z kiełbasą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 721
Pierogi z kiełbasą i boczkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g wędzonego boczku
  • pęczek rukoli
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 30 g kiełbasy żywieckiej, podsuszanej w plastrach
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody, przełożyć na talerz i polać ją kwaśną śmietaną.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: na wycięte krążki z ciasta nałożyć plastry kiełbasy, oprószyć je suszonym majerankiem, oregano i całość dokładnie zlepić ciastem. Następnie przełożyć do rondla z gotującymi się 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić na sicie.

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowane wcześniej pierogi i smażyć je do chwili, aż się dobrze zrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy