Kaczka z piernikiem, persymoną, majonezem i cykorią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1467
Kaczka z piernikiem, persymoną, majonezem i cykorią
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ciastka pierniki
  • 4 listki świeżego szczawiu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 owoce persymony
  • 1 cykoria
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Majonez wyłożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na jeszcze inny talerz przesypać bułkę tartą. Następnie piersi z kaczki panierować w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć do miękkości z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do majonezu na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać cykorię, oprószyć ja szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i dodać składników na talerzu wraz z pokrojoną w plastry persymoną i pokruszonymi na drobne kawałeczki ciastkami piernikowymi. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi iudekorować listkami świeżego szczawiu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów