Spaghetti zielone z krewetkami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1713
Spaghetti zielone z krewetkami i parmezanem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie mrożone składniki rozmrozić. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Zielony groszek razem ze szpinakiem przełożyć do jednego rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zmiksować mikserem. Następnie dodać do tego makaron i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone wcześniej krewetki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie do smażonych krewetek wsypać bułkę tartą i tarty parmezan. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów