Kourabiedes z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1421
Kourabiedes z migdałami
fot. tassoart / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g całych migdałów
  • 50 ml wody różanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, cukrem oraz mielonymi orzechami laskowymi. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki kieliszkiem i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każdy krążek z ciasta wcisnąć po jednym, całym migdale. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, skropić je wodą różaną i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów