Babka rumowo-morelowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1242
Babka rumowo-morelowa
fot. Arts&CraftsGeek / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 róże i 2 listki cukiernicze do dekoracji
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki ciemnego rumu
  • 0,5 szklanki dżemu morelowego
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem pudrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie jajka wbić do miski, roztrzepać je widelcem i przelać do nich roztarte wcześniej drożdże. Wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, dodać masło, sparzone wrzącą wodą i osączone z jej nadmiaru rodzynki, tartą skórkę cytrynową i pomarańczową, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wlać rum i całość dobrze jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym wysmarować formę do pieczenia masłem i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować syrop: wodę zagotować w rondlu z cukrem, rumem i dżemem morelowym. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać i polać upieczone i gorące jeszcze ciasto. Zalane ciasto pozostawić na 20 minut, po czym wyciągnąć z formy, przełożyć na talerz i udekorować dekoracjami cukierniczymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów