Makaron jajeczny z warzywami i wołowiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2091
Makaron jajeczny z warzywami i wołowiną
fot. NwongPR / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej
  • 30 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula biała
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plastry. Makaron chiński przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie do rondla włożyć pokrojoną marchew i czerwoną cebulę, zalać 1 l wody, wlać do tego sos sojowy i gotować do miękkości. Wtedy z rondla wyciągnąć czerwoną cebulę, a do gotowanej marchwi dodać kapustę pekińską, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać do ugotowanego makaronu na talerzu. Cebulę białą pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej papryczką chili i gotowaną, czerwona cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów