Buraczki z kapustą, jabłkiem, serem, chrzanem i musztardą.

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 g tartego sera Gouda
  • 2 jabłka (Szampion)
  • 2 liście świeżego szpinaku
  • 2 buraczki czerwone
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Liście szpinaku wyłożyć na talerz. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu
odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę czerwoną zszatkować drobno, przełożyć do rondla, zalać ją trzema szklankami wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do startych wcześniej buraczków. Składniki w misce, lekko przestudzić, skropić sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek, zasypać cukrem brązowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do liści szpinaku na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych jabłek wsypać tarty ser Gouda, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, tarty chrzan, musztardę, dokładnie wymieszać i dodać do calości.

0 komentarzy

Podobne przepisy