Podpłomyk z krakersami, chipsami i metkę cebulową

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2140

Składniki:

  • 100 g krakersów solonych
  • 100 g chipsów paprykowych
  • Podpłomyk:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Metka cebulowa:
  • 300 g chudego boczku surowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Przygotować metkę: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie boczek surowy pozbawić skóry, pokroić na małe kawałki, zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonego boczku dodać zeszkloną wcześniej cebulę, wsypać do tego sól, majeranek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.

Przygotować podpłomyki: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać do tego masło, wlać maślankę i zagnieść gładkie ciasto. Rozbić je ręcznie na dwa placki o grubości 1 cm, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub grubszą blachę piecową i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na małym ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie wysmarować je przygotowaną wcześniej metką cebulową, posypać chipsami paprykowymi i podawać z solonymi krakersami.

0 komenatrzy