Łosoś w cieście z ziemniakami, serem, oliwkami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Łosoś w cieście z ziemniakami, serem, oliwkami i śmietaną
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 350 g filetów z łososia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera feta
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 białko jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną osączyć z tłuszczu i wyłożyć na pokrojone ziemniaki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki. Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę. Filety rybne skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym estragonem i nałożyć je na rozłożone ciasto. Dodać do tego pokrojone oliwki, ser feta i posypać natka zielonej pietruszki. Całość zawinąć w rulony. Zawinięte składniki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do ziemniaków z cebulą na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć go do kubka, wlać do niego śmietanę kremówkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, rozmieszać i
polać składniki. Gotową potrawę udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów