Bukiet warzwny w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1264
Bukiet warzwny w sosie pomidorowym
fot. sekimura / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g fasoli Jaś
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 zielone szparagi
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 korzeń lotosu
  • 1 mały seler
  • 1 cukinia zielona
  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny, potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Korzeń lotosu obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cukinie pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić w ćwiartki. Marchew z selerem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego obraną ze skóry i pokrojona w cienkie plastry cebulę i kapustę białą. Składniki w rondlu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego przecier pomidorowy i ugotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia i przelać do miski. Potem rozgrzać olej na dużej patelni, dodać do tego pokrojonego bakłażana, korzeń lotosu, paprykę, szparagi oraz cukinię. Oprószyć pieprzem, solą, wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę i wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów