Babeczki cytrynowo-czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1611
Babeczki cytrynowo-czekoladowe
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki soku malinowego
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 80 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki tartej skorki cytrynowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: maślankę przelać do kubka, dodać do niej startą skórkę cytrynową, sok cytrynowy i wymieszać. Następnie masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i razem utrzeć do białości. Do utartych składników dodać po jednym jajku i wlać ekstrakt waniliowy, cały czas ucierając. Potem wsypać do tego stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać wymieszane składniki z maślanką i całość ponownie dokładnie utrzeć. Następnie wszystko przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką rozkruszyć na małe kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu, po czym rozpuszczoną przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki. Wszystko polać sokiem malinowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów