Persymona grillowana z serem, pistacjami i czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1447
Persymona grillowana z serem, pistacjami i czekoladą
fot. StateofIsrael / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 owoce persymony
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g tłuczonych pistacji
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Owoce persymony umyć, osączyć z wody, pokroić w ćwiartki i przełożyć na aluminiowa tackę do grilla. Następnie skropić je oliwą z oliwek, postawić na rozpalonym grillu i piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i dodać do grillowanej persymony. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, wymieszać razem z tłuczonymi pistacjami i potem posypać po całości. Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów