Sernik czekoladowy z galaretką pomarańczową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3035
Sernik czekoladowy z galaretką pomarańczową
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g galaretki pomarańczowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki owoców dzikiej róży do dekoracji
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • kwiaty nasturcji do dekoracji
  • Masa czekoladowa:
  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 200 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Sernik:
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Kwiaty nasturcji oraz owoce dzikiej róży umyć i osączyć z wody.

Przygotować masę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla razem z cukrem i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać masło, kakao i wymieszać. Następnie herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do rozpuszczonej masy. Całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć jedną warstwę na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia.

Przygotować sernik: żółtka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i razem utrzeć do białości. Do utartych składników dodawać łyżką stopniowo twaróg sernikowy, cały czas ucierając. Następnie sernik nałożyć łopatką na masę czekoladową, po czym ponownie nałożyć warstwę masy czekoladowej i sernika.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Następnie zagotować dwie szklanki wody w rondlu, potem ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko wstawić do lodówki,, aby galaretka zakrzepła. Wówczas ciasto wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować kwiatami nasturcji oraz owocami dzikiej róży.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów