Vispipuuro

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Vispipuuro

    Dodane przez: iwona

    hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki przegotowanego ostudzonego mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Żurawinę suszoną opłukać pod bieżąca wodą, z czego jedną jej łyżkę pozostawić do dekoracji deseru, natomiast resztę przesypać do rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem, postawić ponownie na średnim ogniu i wsypać do tego stopniowo kaszę mannę z sola. Całość dokładnie mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko zalać przegotowanym ostudzonym mlekiem i posypać pozostawioną żurawiną.

0 komentarzy