Vispipuuro

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1921
Vispipuuro
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki przegotowanego ostudzonego mleka 2%
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Żurawinę suszoną opłukać pod bieżąca wodą, z czego jedną jej łyżkę pozostawić do dekoracji deseru, natomiast resztę przesypać do rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem, postawić ponownie na średnim ogniu i wsypać do tego stopniowo kaszę mannę z sola. Całość dokładnie mieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko zalać przegotowanym ostudzonym mlekiem i posypać pozostawioną żurawiną.

Komentarze (0)