Zapiekane jabłka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1417
Zapiekane jabłka
fot. sleepyneko / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 30 dag kwaśnej śmietany
  • 1 torebka sosu waniliowego
  • 8 dag rodzynek nasączonych winiakiem
  • 3 dag płatków migdałów
  • 10 dag kremówki

Opis przygotowania:

Masę marcepanową pokrój w kostkę. Za pomocą miksera utrzyj z cukrem i jajkami. Podczas ucierania dodawaj stopniowo kwaśną śmietanę oraz proszek na sos waniliowy. Jabłka obierz, podziel na połówki. Usuń środki, w zagłębienia włóż rodzynki. Jabłka umieść w formie żaroodpornej, polej polewą. Piecz 40 minut w temp. 175 st. C. Po 20 minutach posyp migdałami. Po wyjęciu z pieca polej kremówką.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy