Fasola z grillowaną cukinią i bakłażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1704
Fasola z grillowaną cukinią i bakłażanem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 mala zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli , pieprzu, mielonym kminem rzymskim i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Postawić ją na rozpalonym grillu i grilować do chwili, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć je z grilla i połączyć z ugotowana wcześniej fasolą. Wszystko posypać posiekaną drobno natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów