Pizza piwna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1992
Pizza piwna
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 dojrzale pomidory
  • 2 zielone papryki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • pęczek rukoli
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: piwo przelać do rondla, postawić je na małym ogniu, podgrzać do temperatury 30°C i ściągnąć z ognia. Do podgrzanego piwa dodać drożdże, wsypać cukier i dokładnie razem rozetrzeć. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać oliwę z oliwek, roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, rozgnieść na grubość 7mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Po czym całość wysmarować koncentratem pomidorowym, dodać do tego pokrojone pomidory, cebulę, paprykę i orzeszki pinii.

Wszystko posypać suszonym oregano, rukolą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów