Pasztet z pieczarek

wd2005

Autor:

Przepisów: 3473

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 suszona, czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pieczarki oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać posiekane pieczarki i posiekaną papryczkę chili. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miksera, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do foremki do pieczenia ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 25-30 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przed podaniem do spożycia wysmarować go 1 łyżką oliwy z oliwek.

0 komentarzy

Podobne przepisy