Pasztet z pieczarek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2246
Pasztet z pieczarek
fot. Brocco Lee / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 suszona, czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać posiekane pieczarki i posiekaną papryczkę chili. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miksera, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do foremki do pieczenia ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 25-30 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przed podaniem do spożycia wysmarować go 1 łyżką oliwy z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów