Sałatka z dzikim ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1574
Sałatka z dzikim ryżem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona cykoria
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera naciowego pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, po czym zalać je dwoma szklankami lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do nich podzieloną na liście cykorię i gotować jeszcze przez 1 minutę. Następnie gotowane składniki odcedzić i przełożyć na talerz. Dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać z warzywami na talerzu. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów