Kotlety z soczewicy, tofu i rodzynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Kotlety z soczewicy, tofu i rodzynek
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 150 g rodzynek
  • 20 g suszonego tofu
  • 4 czerwone papryki konserwowe
  • 4 żółte papryki konserwowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ubitej wcześniej soczewicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Suszone tofu pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do całości. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, usmażyć je na rumiany kolor z obu stron, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać to tego osączoną z zalewy czerwoną oraz żółtą paprykę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów