Gołąbki warzywne z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2459
Gołąbki warzywne z ryżem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 6 liści włoskiej kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Groszek zielony rozmrozić i przesypać do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z selerem obrać ze skóry i razem zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski z rozmrożonym groszkiem. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i wraz ze szczypiorkiem dodać do składników w misce. Następnie wlać do tego sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i przełożyć na talerz. Wymieszane warzywa w misce przełożyć na liście kapusty włoskiej i dokładnie zawinąć ręcznie. Zawinięte składniki przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z sita i dodać do ryżu. Całość udekorować rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów