Gazpacho

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1306
Gazpacho
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ostu 10%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 czerstwa bułka zwykła
  • 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bułkę czerstwą przełożyć do miski, zalać ją mlekiem i moczyć, aby dobrze nasiąkła. Po nasiąknięciu odcisnąć ja ręcznie i przełożyć do miksera. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do namoczonej bułki w mikserze. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewa, przegotowaną ostudzona wodę i ocet. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną papryką chili i skropić oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów