Gruszki w karmelu

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 5 średnich gruszek (niezbyt dojrzałych)
  • 35 dag cukru
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania

Gruszki umyj, obierz (pozostaw ogonki). Wypukłe spody lekko zetnij tak, aby owoce się nie przewracały. Włóż do miseczki, zalej wodą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotuj syrop: wlej do rondla szklankę wody, zagotuj. Wsyp 15 dag cukru, gotuj mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki przełóż do garnka, polej syropem. Przykryj, duś 12 minut, od czasu do czasu je odwracając (uwaga: owoce nie mogą się rozgotować). Wyjmij, osącz, umieść na talerzu w pozycji pionowej, odstaw do całkowitego przestygnięcia. Przygotuj karmel: wsyp do rondla pozostały cukier, podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż zrumieni się na złoty kolor. Gorącym karmelem polej gruszki. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

0 komentarzy

Podobne przepisy