Kluski ziemniaczane w sosie pomidorowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kluski ziemniaczane w sosie pomidorowym

    Dodane przez: wd2005

    lu_lu / CC-BY 2.0

Składniki

  • Kluski:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania

Kluski: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć w maszynce. Dodać masło, jajko i mąkę. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, z której następnie należy formować ok. 4-5 centymetrowe kluski. Gotować je w lekko osolonej wodzie. Wyciągać łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu, polać sosem pomidorowym i od razu podawać.
Sos pomidorowy: Podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone na kawałki pomidory, sól i pieprz do smaku. Dusić wszystko ok. 5 minut.

2 komentarze

odpowiedz

Kluski w przetworach?

odpowiedz

Mała pomyłka, dziękuję za informację. :)

Podobne przepisy