Kluski ziemniaczane w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3698
Kluski ziemniaczane w sosie pomidorowym
fot. lu_lu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Kluski:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Kluski: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć w maszynce. Dodać masło, jajko i mąkę. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, z której następnie należy formować ok. 4-5 centymetrowe kluski. Gotować je w lekko osolonej wodzie. Wyciągać łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu, polać sosem pomidorowym i od razu podawać.
Sos pomidorowy: Podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone na kawałki pomidory, sól i pieprz do smaku. Dusić wszystko ok. 5 minut.

2 komentarze

Kluski w przetworach?

Mała pomyłka, dziękuję za informację. :)

Podobne przepisy