Papryka zapiekana z serem, oliwkami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Papryka zapiekana z serem, oliwkami i szynką
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera feta
  • 25 g wędzonej szynki w całości
  • 3 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć nasiona. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie talarki. Szynkę wędzoną pokroić w słomkę i dodać do przekrojonej papryki. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również pokrojone oliwki, oprószyć całość szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i skropić oliwą z oliwek. Następnie posypać pokruszonym na drobne kawałeczki serem feta i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów