Pomidory zapiekane z mięsem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1472
Pomidory zapiekane z mięsem i ryżem
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 6 pomidorów
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, osączyć z wody, ponacinać je w górnej części, wydrążyć środki, przełożyć je do miski i dodać do nich mięso mielone. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, tymiankiem, wlać oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pomidory. Napełnione pomidory, nakryć odkrojoną częścią i włożyć je do ryżu w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienia. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów