Leszcz pieczony z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2890
Leszcz pieczony z warzywami
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 świeże leszcze
  • 20 g żółtej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżeczki przypraw do ryb
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryby umyć i osaczyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółta pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na małe kawałki i dodać do składników w naczyniu. Leszcze naciąć od spodu, usunąć wnętrzności i ponacinać poprzecznie z obu stron. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do wnętrza ryb wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie oprószyć szczyptą soli i pieprzu i dodać rybę do pokrojonych wcześniej warzyw w naczyniu. Wszystko zalać olejem i dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia rybę przełożyć na drugą strona, aby cała się równo udusiła. Gotową wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym była duszona.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów