Zapiekanka mięsno-warzywna w cieście

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 691
Zapiekanka mięsno-warzywna w cieście
lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 6 ziemniaków
  • 3 mielone jagody jałowca
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 mielone goździki
  • 2 mielone ziela angielski
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Wino przelać do rondla, wsypać do niego mielone ziele angielskie, jałowiec, goździki, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać tym mięso z warzywami w misce. Dodać do tego liście laurowe i całość odstawić na 8 godzin go lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przecedzić na sicie, lecz marynaty nie wylewać. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, 2 łyżki zalewy winnej i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na odpowiednie naczynie do zapiekania. Na ciasto w naczyniu przełożyć mięso z warzywami i pokrojone wcześniej ziemniaki.

Wszystko skropić zalewą winną, dodać do tego liście laurowe, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez około 4 godzin, aż składniki zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komenatrzy

Podobne przepisy