Kiełbasa w purre ziemniaczanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1102
Kiełbasa w purre ziemniaczanym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, ubić tłuczkiem na miazgę, dodać do nich śmietanę, masło, musztardę, razem zmiksować mikserem i nałożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę śląska, oprószyć ją mieloną papryką chili i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się dobrze przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów