Xi gua lao

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1674
Xi gua lao
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 arbuz (ok. 1 kg)
  • 250 ml wody
  • 1,6 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki agaru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych wiśni

Opis przygotowania:

Arbuza umyć, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Następnie suszone wiśnie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Wlać do rondla wodę, dodać do niej sparzone wiśnie, wsypać cukier waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich agar, dokładnie wymieszać, przestudzić i zalać nimi miąższ arbuza. Przed podaniem całość włożyć do lodówki i zamrozić.

Komentarze (0)