Ryż z mięsem, warzywami, serem i tortillą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1529
Ryż z mięsem, warzywami, serem i tortillą
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 15 g żółtego sera Gouda w plastrach
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ser Gouda pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie posypać go pokrojonym serem żółtym i kapustą pekińską. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone oraz pokrojone na małe kawałki placki tortilli. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, kminem rzymskim i smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi pomidorami, ogórkiem i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów