Tofu domowe w syropie klonowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tofu domowe w syropie klonowym

    Dodane przez: arek

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 ml mleka sojowego
  • 300 ml syropu klonowego
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Imbir oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni i ściągnąć z ognia. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Mleko sojowe przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Do zagotowanego mleka wlać sos cytrynowy, wymieszać i gotować do chwili ścięcia się składników. Powinna utworzyć się serwatka. Następnie gotowane składniki ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie i łyżką przełożyć do miski. Całość zalać syropem klonowym, po czym dodać do tego zeszklony wcześniej imbir i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy