Nuomici

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1059
Nuomici
fot. Benjwong (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki z kleistego ryżu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • Wypełnienie:
  • 300 g pasty z czerwonej fasoli adzuki
  • 100 g rodzynek
  • 50 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej przesypać do miski, wlewając przy tym stopniowo przegotowaną wodę i mieszając drewnianą łyżką składniki, aby powstała gęsta masa. Jedną szklankę mąki ryżowej przesypać na talerz i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie utworzoną masę nałożyć łyżką na rozłożoną folię spożywczą na stolnicy i rozpłaszczyć ją na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Potem dodać do nich pastę z fasoli adzuki, tłuczone orzeszki ziemne i wsypać cukier puder. Całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszane składniki nałożyć łyżką na rozgniecioną wcześniej masę. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, pozbawić folii i uformować z tego kulki.

Uformowane kulki obtoczyć w wymieszanej mące ryżowej z cukrem pudrem i wrzucić je do 1 l gotującej się wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć je z wody, osuszyć i przełożyć do papilotek. Gotowe posypać wiórkami kokosowymi i polać syropem malinowym.

Komentarze (0)