Sałatka warzywna z wieprzowiną i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1420
Sałatka warzywna z wieprzowiną i curry
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 300 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Botwinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę. Bakłażana pokroić na kawałki. Polędwice wieprzową pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, curry i przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone warzywa, doprawić je do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do botwiny na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów